Jak zapobiegać chorobie Parkinsona?

Profilaktyka jest najlepszym sposobem zapobiegania chorobom. Skuteczna jest jednak wtedy, gdy znamy przyczyny wywołujące chorobę. W pozostałych przypadkach może tylko zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Przyczyny choroby Parkinsona

Nie znamy czynników, które wywołują chorobę Parkinsona. Wiemy, ze spowodowana jest zmianami zwyrodnieniowymi zachodzącymi w mózgu. W wyniku tych zmian zamierają komórki śródmózgowia zawierające istotę czarną. Zanik tych komórek powoduje obniżenie poziomu dopaminy odpowiedzialną za sprawność układu motorycznego. Nie wiemy co powoduje degenerację komórek nerwowych. Wśród czynników o największym znaczeniu lekarze wskazują czynniki genetyczne. Wyodrębnili 12 zmutowanych genów zmniejszających ilość komórek z istota czarną. Mimo występowania czynnika genetycznego tylko 5% zachorowań w państwach Unii Europejskiej ma charakter dziedziczny.

Drugim czynnikiem mogącym mieć wpływ na rozwój choroby są pestycydy. Zauważono większą zachorowalność wśród osób mających stały kontakt ze środkami ochrony roślin.

Czy da się zapobiegać chorobie Parkinsona?

Zapobieganie chorobie Parkinsona jest bardzo trudne, ponieważ tak naprawdę nie wiadomo co ją wywołuje. Niemniej jednak przeprowadzone badania wskazują na pewne prawidłowości pozwalające zmniejszyć ryzyko zachorowania. Bardzo dużą rolę odgrywa prawidłowa dieta.

Mężczyźni, którzy jedzą jedno jabłko dziennie o połowę rzadziej chorują na Parkinsona od tych, którzy jedzą jabłka sporadycznie. Podobne, ale nieco gorsze efekty przynosi jedzenie truskawek i jagód. Prawdopodobnym czynnikiem zapobiegającym Parkinsonowi jest duża zawartość flawonoidów o właściwościach antyutleniających.

Podobne tendencje zaobserwowano u osób stosujących dietę śródziemnomorską, zresztą zapobiega ona także wielu innym chorobom.

Zdecydowanie ryzyko zachorowania zmniejszają produkty bogate w witaminę E, B6, C i przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się i wiele innych chorób.

Badania przeprowadzone w Japonii potwierdziły, że spożywanie produktów bogatych w minerały takie jak żelazo, magnez, cynk zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona. Badania przeprowadzono na grupie 600 osób.

Istnieje także spora grupa artykułów, które spożywane w nadmiernej ilości zwiększają ryzyko wystąpienia Parkinsona. Tak jest w przypadku spożywania produktów mlecznych przez mężczyzn. Ryzyko zwiększyło się o 50%, znacznie niższe było u kobiet. Nie oznacza to, że nabiał całkowicie należy wyeliminować z jadłospisu, należy spożywać go w mniejszych ilościach.

Ograniczeniu powinno ulec także tłuste mięso ze względu na dużą zawartość kwasu arachidowego wiązanego z występowaniem choroby Parkinsona.

Jak zapobiec chorobie Parkinsona

Z powyższego zestawienia wynika, że najważniejsze znaczenie ma prawidłowo dobrana dieta, zgodna zresztą z zasadami zdrowego odżywiania. Dzięki temu unikniemy nie tylko choroby Parkinsona, ale także wielu inny chorób. Dodatkowo aktywność fizyczna pozwoli na długie utrzymanie sprawności fizycznej.

2 replies on “Jak zapobiegać chorobie Parkinsona?”

  1. Ela napisał(a):

    Dieta jest podstawą do uniknięcia choroby Parkinsona. Od najmłodszych lat mamy złe nawyki żywieniowe i naprawdę nie jest łatwo je zmienić. Bo nie dość, że nasza dieta jest w Polsce tradycyjnie wysoko kaloryczna, to jeszcze jest niezdrowa. I nie tylko choroba Parkinsona łatwiej atakuje wtedy organizm, ale wiele innych schorzeń też nie jest na przegranej pozycji.

  2. dietetyk napisał(a):

    Każdej chorobie można zapobiegać, chorobie Parkinsona także. Jeśli jakiś lekarz, albo „ekspert” mówi, że nie to znaczy, że albo jest niedouczony, albo jeszcze po prostu za mało wiemy o danej jednostce chorobowej, byśmy potrafili to robić. Niestety, z moich doświadczeń i praktyki wynika, że najczęściej to pierwsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *