Dieta na chorobę Parkinsona

Prawidłowe odżywianie zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, jak cukrzyca, nadciśnienie. Zapewnia także dobrą kondycję i dostarcza organizmowi wszystkie potrzebne składniki. Odpowiednia dieta jest szczególnie ważna przy chorobach przewlekłych, w tym przy chorobie Parkinsona.

Dieta a choroba Parkinsona

Rozwój choroby Parkinsona sprawia trudności z połykaniem, co powoduje u chorych niechęć do przyjmowania pokarmów. Efektem tego jest niedobór kaloryczny i spadek masy ciała. Tymczasem dieta przy chorobie Parkinsona powinna być wysokokaloryczna, ponieważ chory traci dużo energii na ruchy mimowolne. Dieta powinna zapewniać choremu wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zwłaszcza te, które mają wpływ na układ kostny (wapń, magnez, witamina C).

Podstawowe zasady żywieniowe przy chorobie Parkinsona

Posiłki chorego na Parkinsona powinny być podawane często w małych porcjach. Ze względu na trudności z połykaniem powinny mieć konsystencję luźną, łatwą do przełknięcia. Najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju musy, kremy, przeciery owocowe i warzywne. Kaloryczność posiłków może być zwiększana przez dodawanie olejów roślinnych.

U chorych na Parkinsona w wyniku napięcia mięśniowego często dochodzi do uporczywych zaparć, dlatego dieta powinna być bogata w produkty zawierające błonnik, a więc ciemne pieczywo, kasze, otręby pszenne, owoce i warzywa. Minimalna zalecana dawka to 30 g błonnika na dobę

Lewodopa a dieta

Podstawowym lekiem przyjmowanym przez pacjentów chorujących na Parkinsona jest lewodopa, która wzmaga wytwarzanie brakującej dopaminy. Lewodopa zmniejsza objawy choroby i hamuje jej rozwój. Lewodopa wchłaniana jest w jelicie, ale może być ono utrudnione przez aminokwasy zawarte w białku, dlatego spożywanie dużej ilości białka negatywnie wpływa na działanie leku.

Dieta na chorobę Parkinsona jest więc także ważnym elementem leczenia. Dietetycy zalecają by dobowa dawka białka nie przekraczała 0,8 g na kilogram wagi ciała, czyli osoba ważąca 65 kg nie powinna przekroczyć 52 g białka. Istotna jest również pora spożycia tego białka. U osób o umiarkowanym stopniu choroby może być ono równomiernie rozłożone na wszystkie posiłki. U osób w stadium zaawansowanym optymalne jest spożycie 90% dawki dobowej podczas kolacji, a pozostałe 10% podczas śniadania i obiadu. Zachowanie tego reżimu jest dość trudne, ale warunkuje dobre postępy w leczeniu.

Do produktów zawierających duże ilości białka należą mięso, wędliny, ryby, mleko i przetwory mleczne, białko jaja kurzego, rośliny strączkowe. Produkty te powinny być używane do przygotowania kolacji.

Produktami o małej zawartości białka są owoce, warzywa, oleje roślinne, słodycze nie zawierające mleka i białka, kasze, miód, dżemy, margaryna, mleko sojowe.

Bardzo ważnym elementem diety są przyjmowane płyny. Chory powinien pić minimum 6-8 szklanek dziennie. Może to być woda, herbata, soki owocowe. Wskazane są herbaty zielone lub czerwone, które zawierają antyoksydanty zwalczające wolne rodniki. Dodatkowo zawierają istotne dla organizmu mikroelementy i witaminy.

2 replies on “Dieta na chorobę Parkinsona”

  1. nestor napisał(a):

    Organizm powinien sam się cały czas odnawiać – wtedy człowiek nie choruje i nie starzeje się tak szybko. A to możliwe jest tylko przy odpowiednio zbilansowanej diecie. Wtedy choroba Parkinsona nie ma szans, bo każda pojedyncza komórka jest zdrowa, a nawet jak pojawiają się słabsze, to są zastępowane dzięki dostarczonym do organizmu mikroelementom. Ale ich w Big Macu nie znajdziecie…

    • śliwka napisał(a):

      Bo ludzie generalnie zapominają o tym, że w powiedzeniu „jesteś tym, co jesz” jest mnóstwo prawdy. Traktują swoje ciało a w szczególności żołądek jak śmietnik, a potem się dziwią, że chorują. A to się z niczego nie bierze, bo wszystko co zjemy ma wpływ nie tylko na to jak wyglądamy, ale też na to na co będziemy chorować. I choroba Parkinsona nie jest tu żadnym wyjątkiem, wynikającym ze „środowiska”, „cywilizacji” itd. tylko z naszych codziennych wyborów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *