Jak obniżyć cholesterol?

Słowo cholesterol najczęściej przywodzi złe skojarzenia, tymczasem pełni on bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Skąd zatem takie skojarzenie?

Cholesterol dobry i zły

Cholesterol to tłuszcz organiczny z grupy lipidów, który potrzebny jest do prawidłowej pracy mózgu, serca, układu nerwowego, układu trawiennego i hormonalnego.

Cholesterol produkowany jest w wystarczającej ilości przez wątrobę, ale dostarczamy go także w pożywieniu. I to właśnie dieta może wpływać na jego nadmiar, który jest szkodliwy.

Wyróżniamy dwa rodzaje cząsteczek cholesterolu, jedne są „dobre”, drugie „złe”. Ważne są również proporcje między nimi. Prawidłowy poziom cholesterolu powinien zawierać się miedzy 138 a 200 mg/dl. W przypadku poszczególnych rodzajów, wartości wyglądają następująco:

  • HDL (dobry) – 35-80 mg/dl (różne wartości dla kobiet i mężczyzn),
  • LDL (zły) – poniżej 135 mg/dl.

Dlaczego jeden jest dobry, a drugi zły? Cząsteczki HDL łączą się z białkiem i wędrują z komórek do wątroby, natomiast cząsteczki LDL wędrują w kierunku odwrotnym. Komórki pobierają potrzebną ilość cholesterolu, a jego nadmiar odkładany jest na wewnętrznych ścianach tętnic. Długotrwały nadmiar cholesterolu powoduje stopniowe zwężanie tętnic, dostarczających tlen do komórek. Efektem jest ich niedotlenienie i obumieranie.

Skutki wysokiego poziomu cholesterolu

Lekarze uważają, że przekroczenie poziomu 155 mg/dl jest już niebezpieczne dla zdrowia i zalecają zmianę diety oraz zwiększenie aktywności fizycznej.

Efektem wysokiego poziomu cholesterolu jest tworzenie się blaszek miażdżycowych w tętnicach i zwężanie ich światła. Utrudnia to przepływ utlenionej krwi oraz dostarczanie substancji odżywczych do poszczególnych organów. Szczególnie ważne jest to dla serca, najciężej pracującego organu. Do prawidłowej pracy musi mieć odpowiednią ilość tlenu. Niedotlenienie mięśnia sercowego może spowodować zawał serca, nagły zgon sercowy. Miażdżyca może spowodować także udar mózgu (nagłe niedotlenienie) lub chorobę niedokrwienną kończyn dolnych.

Pierwszymi objawami świadczącymi o miażdżycy są:

  • uczucie zmęczenia,
  • szybka akcja serca,
  • trudności z koncentracją,
  • trudności z pamięcią,
  • cholesterolowe grudki na powiekach.

W miarę postępu choroby, objawy choroby ulegają nasileniu.

Jak obniżyć poziom cholesterolu

Podstawową sprawą jest zmiana diety. Spożywane produkty muszą zawierać mniej cholesterolu. Przede wszystkim tłuszcze zwierzęce należy zastąpić roślinnymi – nie tylko zawierają mniej cholesterolu, ale dodatkowo bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Alternatywą dla mięsa mogą być ryby. Dieta powinna zawierać produkty bogate w błonnik, który pomaga usuwać zbędne substancje, w tym cholesterol.

Lepszemu dotlenieniu komórek sprzyja aktywność fizyczna. Nie muszą być to wyczerpujące treningi na siłowni, wystarczą codzienne spacery po 30 minut. Organizm zostanie odpowiednio dotleniony, a ogólne samopoczucie ulegnie poprawie.

Podwyższonego poziomu cholesterolu nie można lekceważyć, nawet wtedy, gdy nie odczuwamy jeszcze żadnych dolegliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *