Dieta wątrobowa i jej rola w leczeniu kamicy żółciowej

Kamica żółciowa – chyba każdy o niej słyszał. Ta choroba jest spowodowana przez substancje, które po pewnym czasie blokują prawidłowy przepływ żółci wewnątrz naszego układu żółciowego. W praktyce więc powstanie takich kamieni doprowadza do potwornego bólu, żółtaczki i wielu innych, poważnych schorzeń.

Niezależnie od tego, jakie są przyczyny kamicy żółciowej, jej sposoby leczenia wciąż są takie same. Wszystkie opierają się na jednej, podstawowej zasadzie – chodzi o usunięcie kamieni, które nie tylko rozrastają się w naszym układzie żółciowym, ale też skutecznie go uszkadzają ze względu na swoją twardość i powiększającą się objętość.

Dietą wątrobową w kamicę żółciową

Jedną z najciekawszych metod leczenia kamicy żółciowej jest dieta wątrobowa. Jak łatwo się domyślić, jest to specjalnie dobrany sposób żywienia, wykorzystujący substancje poprawiające krążenie żółci w naszym układzie żółciowym.

Najważniejsze cechy dobrze dobranej diety wątrobowej:

  1. Dieta lekkostrawna, pobudzająca pracę naszego układu pokarmowego i żółciowego. Lekkostrawność likwiduje zastoje w pracy obydwu układów i pomaga w zwalczaniu powstających kamieni żółciowych.
  1. Dieta ogranicza wprowadzane do organizmy tłuszcze. Dzięki temu, minimalizuje się produkcję żółci, która – szczególnie w początkowych etapach choroby – może prowadzić do ogólnego zakażenia organizmu, a nawet do śpiączki wątrobowej.

Dieta wątrobowa – jak powinna wyglądać?

  1. Dieta uboga w ciężkostrawne tłuszcze. Za to bogata w węglowodany, które nie wymuszają emulgacji żółci, a w przeciwieństwie do tłuszczów wchłaniają się i trawią znacznie szybciej poprawiając dynamikę naszego układu pokarmowego i żółciowego.
  1. Dieta składa się z pięciu posiłków dziennie – chodzi o to, by pokarm był na bieżąco trawiony w naszym organizmie. Dzięki temu nie pojawiają się w nim zatory, a jego praca jest znacznie szybsza i efektywniejsza.
  1. Dieta wątrobowa całkowicie usuwa z naszego jadłospisu potrawy pieczone na tłuszczu. Wprowadza za to potrawy gotowane na parze, pieczone na folii, bądź pergaminie, a także duszone, ale nie smażone.
  1. Dieta wątrobowa powinna zawierać w sobie dużo błonnika, dzięki któremu proces trawienia jest znacznie szybszy, a nasz układ pokarmowy, a przede wszystkim żółciowy, pracuje lepiej. Nie wolno jednak z nim przesadzać – dzienna ilość spożywanego błonnika powinna być dostosowana do wymagań organizmu pacjenta.

Niezależnie od tego, jak przeprowadzamy leczenie kamicy żółciowej, stosowanie diety wątrobowej jest zalecane dla wszystkich pacjentów z problemami układu żółciowego (więcej o tym sprawdź tutaj: http://kamicazolciowa.edu.pl/). Jedyną, swoistą grupą ryzyka, w której stosowanie diety wątrobowej bogatej w węglowodany powinno być głęboko przemyślane, są osoby ze schorzeniami trzustki. Jak bowiem wiadomo, w przypadku wspomnianej diety to właśnie trzustka odgrywa bardzo istotną rolę.

Niezależnie więc od tego, jakie mamy objawy kamicy żółciowej i jakie metody stosujemy w jej leczeniu, dieta wątrobowa jest doskonałym sposobem nie tylko leczenia organizmu, ale też odpowiedniej profilaktyki.

2 replies on “Dieta wątrobowa i jej rola w leczeniu kamicy żółciowej”

  1. Widz napisał(a):

    Ja bym jednak uważał z dietą wątrobową, bo w każdej diecie jest tak, że jedno leczy i pomaga, a w zakresie drugiego szkodzi. Lepiej więc jak zacznie się kamica żółciowa to poszukać dobrego lekarza, który robi laparoskopię, bo to będzie jedyne dobre docelowe rozwiązanie.

  2. Porke napisał(a):

    Lepiej stosować zdecydowanie bardziej klasyczne leczenie kamicy żółciowej: http://kamicazolciowa.edu.pl/leczenie-kamicy-zolciowej/ To jest skuteczne leczenie kamicy, które można zastosować w wielu przypadkach praktycznie w taki sam sposób u każdego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *