Dieta wątrobowa i jej rola w leczeniu kamicy żółciowej

Kamica żółciowa – chyba każdy o niej słyszał. Ta choroba jest spowodowana przez substancje, które po pewnym czasie blokują prawidłowy przepływ żółci wewnątrz naszego układu żółciowego. W praktyce więc powstanie takich kamieni doprowadza do potwornego bólu, żółtaczki i wielu innych, poważnych schorzeń.

Niezależnie od tego, jakie są przyczyny kamicy żółciowej, jej sposoby leczenia wciąż są takie same. Wszystkie opierają się na jednej, podstawowej zasadzie – chodzi o usunięcie kamieni, które nie tylko rozrastają się w naszym układzie żółciowym, ale też skutecznie go uszkadzają ze względu na swoją twardość i powiększającą się objętość.

Dietą wątrobową w kamicę żółciową

Jedną z najciekawszych metod leczenia kamicy żółciowej jest dieta wątrobowa. Jak łatwo się domyślić, jest to specjalnie dobrany sposób żywienia, wykorzystujący substancje poprawiające krążenie żółci w naszym układzie żółciowym.

Najważniejsze cechy dobrze dobranej diety wątrobowej:

  1. Dieta lekkostrawna, pobudzająca pracę naszego układu pokarmowego i żółciowego. Lekkostrawność likwiduje zastoje w pracy obydwu układów i pomaga w zwalczaniu powstających kamieni żółciowych.

  1. Dieta ogranicza wprowadzane do organizmy tłuszcze. Dzięki temu, minimalizuje się produkcję żółci, która – szczególnie w początkowych etapach choroby – może prowadzić do ogólnego zakażenia organizmu, a nawet do śpiączki wątrobowej.

Dieta wątrobowa – jak powinna wyglądać?

  1. Dieta uboga w ciężkostrawne tłuszcze. Za to bogata w węglowodany, które nie wymuszają emulgacji żółci, a w przeciwieństwie do tłuszczów wchłaniają się i trawią znacznie szybciej poprawiając dynamikę naszego układu pokarmowego i żółciowego.

  1. Dieta składa się z pięciu posiłków dziennie – chodzi o to, by pokarm był na bieżąco trawiony w naszym organizmie. Dzięki temu nie pojawiają się w nim zatory, a jego praca jest znacznie szybsza i efektywniejsza.

  1. Dieta wątrobowa całkowicie usuwa z naszego jadłospisu potrawy pieczone na tłuszczu. Wprowadza za to potrawy gotowane na parze, pieczone na folii, bądź pergaminie, a także duszone, ale nie smażone.

  1. Dieta wątrobowa powinna zawierać w sobie dużo błonnika, dzięki któremu proces trawienia jest znacznie szybszy, a nasz układ pokarmowy, a przede wszystkim żółciowy, pracuje lepiej. Nie wolno jednak z nim przesadzać – dzienna ilość spożywanego błonnika powinna być dostosowana do wymagań organizmu pacjenta.

Niezależnie od tego, jak przeprowadzamy leczenie kamicy żółciowej, stosowanie diety wątrobowej jest zalecane dla wszystkich pacjentów z problemami układu żółciowego (więcej o tym sprawdź tutaj: http://kamicazolciowa.edu.pl/). Jedyną, swoistą grupą ryzyka, w której stosowanie diety wątrobowej bogatej w węglowodany powinno być głęboko przemyślane, są osoby ze schorzeniami trzustki. Jak bowiem wiadomo, w przypadku wspomnianej diety to właśnie trzustka odgrywa bardzo istotną rolę.

Niezależnie więc od tego, jakie mamy objawy kamicy żółciowej i jakie metody stosujemy w jej leczeniu, dieta wątrobowa jest doskonałym sposobem nie tylko leczenia organizmu, ale też odpowiedniej profilaktyki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *